Як зібрати похідну косметичку?

Сьогодні поділюся лайфхаками комплектації максимально легкого і функціонального несесера для ніжної киці, яка не хоче у подорожі перетворитися на дикого бородавочника. Підійде для вело- і піших походів, поїздок за місто, перебування у хостелах і т.п. Якщо ви, як і я, схиляєтесь до бюджетних варіантів відпочинку, то мабуть стикалися з відсутністю мила, шампуню і навіть рушників у кемпінгах та зелених садибах. Про шестиденну автономку в Карпатах взагалі мовчу)

Я не маньяк-легкоход, але не бачу сенсу возити гору баночок, якщо в рахунок цієї ваги та об'єму можна взяти в наплечник додаткову вкусняшку. Також важливий критерій – екологічність. Давно минули часи, коли я мила голову звичайним шампунем прямо в Чорному морі (вибачте). На щастя, сьогодні є безліч eco-friendly замінників за цілком притомними цінами.



На фото – косметичка, якої спокійно вистачає на два тижні, результат багаторічних експериментів з комплектацією. Далі – коротко про те, що в ній є і чому.

😁 Бамбукова зубна щітка майже невагома і не лежатиме тисячу років на звалищі. Єдине що, вони грішать м'якою щетиною, тому беріть пожорсткіше. Замість тюбика пасти класно йдуть зубні таблетки. Відсипаєте потрібну кількість у пакетик – і готово. Купити можна у zero-waste магазинах, наприклад, Ozero.

👩🏻 Для миття голови є два варіанти. Якщо на вулиці тепло і є вода, беріть твердий шампунь (Lush або будь-який інший еко-бренд) – це супер-економно і його можна додатково подрібнити, щоб зменшити вагу. Краще обирати шампунь-бальзам 2в1 або вдома відлити трохи бальзаму в окрему баночку. Якщо ви у холодних краях, підійде сухий шампунь в аерозолі, є баночки по 50ml (в мене дешевенький з Watsons, але краще брати Batiste). Він освіжає волосся і знімає тривожність за немиту голову. Щоправда, не лестить зачісці, але ж у холодних краях ви переважно у шапці))

🤦🏼‍♀️ Очистка обличчя – окремий біль. Один раз заб’єш як слід умитися – і привіт акне до кінця походу. Я дуже проти використання вологих серветок – їх просочують хімічними рідинами сумнівної користі. Тому знайшла для себе альтернативу: убтан і міцелярну воду. Убтан дуууже класно діє на шкіру, ніжно очищує і не пересушує, до того ж на 100% натуральний (Hillary – one love). А міцелярка реально змінила моє похідне життя – за будь-яких умов, у мороз і спеку, на льоту і на вальяжі цією крихіткою просто і приємно користуватися. Але дуже важливо (!!!) брати ту, яку не потрібно змивати – бо буде біда 👹

🧁 Крем зазвичай не потрібен. На природі достатньо очищення міцелярною водою – шкіра магічним чином активізує природні механізми і регулює все сама. У місті я вранці і ввечері обов’язково наношу креми, інакше шкіра страждає. Тому про всяк випадок таки беру в похід алое-гель від Hoolika Hoolika, він добре вбирається. Але дуже рідко ним користуюся – хіба умившись у потязі/аеропорту чи після убтану. Він також добре загоює сонячні опіки. До речі, по сезону рекомендую або брати супер-натуральний санскрін у невеликій баночці, або захищатися одягом і панамками (це краще).

🤚🏼 А от руки страждають від вітру, дощів, холоду, спеки і постійного перепакування туго набитого наплечника. Тому залишики якогось домашнього крему в малій баночці – це must. Так само обов'язковий і незамінний бальзам для губ.

🦡 Туристи поділяються на два табори: ті, хто взагалі ігнорує дезодоранти в походах і ті, хто обирає найміцніші. Я належу до других. Пробувала різні варіанти еко – але вони не дають належного ефекту, коли скачеш по горах під палючим сонцем. Тому поки зупинилася на мас-маркеті, причому на чоловічій серії. Перед нанесенням є сенс прийняти душ з вологих серветок – або змочених водою ватних дисків).

🌺 Інтимна гігієна важлива як ніколи. Нудизм на пляжі, залізничні туалети, велопамперси – це все не робить нашу ніжну мікрофлору щасливішою. Дехто радить приділяти собі 5 хв і приймати місцевий душ з водою. Але досвід показав, що це нереальний хобот – особливо якщо подорожуєш із групою. Вранці і ввечері холодно, треба гріти воду, потім сушити на багатті рушник. Води не завжди достатньо, треба спеціально мити казанок, часом просто немає сил – коротше, аааа… 🤯 Рішення – серветки Lactacyd (не знаю, чому назва натякає на повне винищення лактобактерій, але нехай). Це єдина стаття непереробних відходів, на яку я готова заради комфорту. Також на фото є фіолетовий конвертик зі щоденними прокладками – для гігієнічного транспортування. Хоча самі прокладки лише для окремих випадків. Чим менше ними користуєшся, тим щасливіші мікрофлора і те, на чому вона живе.

🧴 Якщо ви їдете в Азію або подорожуєте потягами Укрзалізниці, потрібен антисептик. У мене завівся малюк від Mr.Scrubber з дуже приємним запахом (що рідкість) і додаванням олії, яка захищає шкіру рук. Але не варто зловживати дезінфекцією, пам'ятайте: бацили, які потрапляють в організм, – це основа вашого імунітету. Тож дезінфікуйтеся лише в умовах очевидної антисанітарії.

🛠 Також у несесері варто мати ватні диски, ватні палички та манікюрні ножиці. Майже всі питання на світі можна вирішити з допомогою цих трьох предметів. З дисків виходять надійні беруші, паличками зручно діставати мошку з ока, а ножиці підходять для всього, від відкоркування вина до самозахисту. Рушник – суперечливе питання, бувальці радять витиратися футболками. Але якщо ви ніжна киця, а не бородавочник, то дозволити собі маленький похідний рушничок з мікрофібри все таки варто. Врешті, ним можна і від комарів відмахуватися, і багаття роздмухувати.

В результаті моя косметичка важить 300 г. Вона завжди складена, тож перед виїздом достатньо лише закинути її в наплечник. А втім, пошук ідеальної комплектації ще не завершено. Діліться своїми лайфхаками, критикою та міркуваннями – адже з цих дрібничок складається комфорт, який дозволяє максимально насолоджуватися подорожжю.


Коментарі